Το φθινόπωρο οι περισσότεροι νιώθουμε κακόκεφοι και κουρασμένοι, ενώ και η αλλαγή της ώρας διαταράσσει τις συνήθειες του ύπνου μας. Όλα αυτά μαζί αποτελούν μια «τριάδα φωτιά», που επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό την καθημερινή μας λειτουργικότητα, αλλά και την υγεία μας.
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, τα επίπεδα της ενέργειάς μας και, παράλληλα, να κοιμόμαστε… ονειρεμένα;
● Tips για ανεβασμένη διάθεση
1. Περνάμε χρόνο στον ήλιο: Μόλις 10-15 λεπτά στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή σεροτονίνης και ενδορφινών, χημικών ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση.
2. Ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση: Μια σύντομη περιπλάνηση στο κοντινότερο πάρκο, άλσος ή οποιοδήποτε άλλο χώρο πρασίνου, μπορεί να τονώσει τα συναισθήματα ευφορίας και να μειώσει το άγχος μας.
3. Γελάμε: Όταν η διάθεσή μας δεν είναι στα καλύτερά της, είναι βέβαιο ότι το χιούμορ μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ.
4. Δυναμώνουμε τη μουσική: Σε περιόδους κακοκεφιάς, η playlist με τα αγαπημένα μας «ξεσηκωτικά» τραγούδια μπορεί να κάνει θαύματα. Με τις πρώτες κιόλας νότες μιας χαρούμενης και αισιόδοξης μελωδίας, θα νιώσουμε τον ενθουσιασμό να μας… κυριεύει!
● Tips για ενέργεια στο φουλ
1. Δεν παραλείπουμε το πρωινό: Μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα. Το πρωινό, ως γνωστόν, τροφοδοτεί το σώμα μας με τα «καύσιμα» που χρειάζεται, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ημέρας.
2. Καταναλώνουμε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερη ζάχαρη:Στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα, ώστε τα επίπεδα της ενέργειάς μας να είναι σταθερά. Όταν καταναλώνουμε τροφές με ζάχαρη, αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα μας, γεγονός που βελτιώνει απότομα και την ενέργειά μας. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση είναι παροδική, καθώς ακολουθεί μια ταχεία πτώση του σακχάρου στο αίμα, και μαζί και της ενέργειάς μας. Αντιθέτως, επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, των οποίων τα σάκχαρα απορροφώνται αργά (δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο), η ενέργειά μας θα είναι σταθερή.
3. Πίνουμε περισσότερο νερό: Μερικές φορές, ακόμη και η ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να μας προκαλέσει κόπωση και ατονία. Για τον λόγο αυτό, φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας, και ένα παραπάνω μετά από κάθε μορφής άσκηση.
4. Αυξάνουμε την πρόσληψη μαγνησίου: Αν νιώθουμε συνεχώς κουρασμένοι, ενδέχεται να έχουμε μια μικρή ανεπάρκεια σε μαγνήσιο. Αυτό το μέταλλο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης και της διάσπασης της γλυκόζης σε ενέργεια. Έτσι, όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι έστω ελαφρώς χαμηλά, είναι και η ενέργειά μας πεσμένη. Για να αντιμετωπίσουμε τυχόν ανεπάρκεια μαγνησίου, προσθέτουμε μια χούφτα αμύγδαλα, φουντούκια ή κάσιους στην καθημερινή μας διατροφή και αυξάνουμε την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, ιδίως όσων περιέχουν πίτουρο.
5. Κάνουμε μια βόλτα: Ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας και να αυξήσει την ενέργειά μας, διώχνοντας την κόπωση και τη νωθρότητα.
● Tips για ποιοτικό ύπνο
1. Τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Με αυτόν τον τρόπο θα κρατάμε σε… φόρμα το βιολογικό μας ρολόι και θα μπορούμε να αποκοιμόμαστε αρκετά πιο γρήγορα.
2. Προσέχουμε τι τρώμε πριν τον ύπνο: Αργά το βράδυ τρώμε ένα ελαφρύ γεύμα, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τον ύπνο μας ούτε η αίσθηση πείνας ούτε η δυσφορία από τη μεγάλη ποσότητα φαγητού.
3. Προσέχουμε τι πίνουμε: Αποφεύγουμε αρκετές ώρες πριν ξαπλώσουμε την καφεΐνη, η οποία προκαλεί διέγερση, αλλά και το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε, αλλά αναστατώνει τα στάδια του βαθύτερου ύπνου στη διάρκεια της νύχτας και τελικά δεν ξεκουραζόμαστε.
4. Απενεργοποιούμε τις οθόνες: Η ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, κινητά, tablet κ.λπ.), λόγω του μπλε φωτός που εκπέμπουν, αποσυντονίζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας και δυσκολεύει σημαντικά τον ύπνο μας.
5. Χαλαρώνουμε: Προτιμάμε να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να κάνουμε ένα ζεστό αφρόλουτρο.
6. Περιορίζουμε τον μεσημεριάτικο ύπνο μας: Εάν έχουμε την ανάγκη για μια σιέστα, θα πρέπει να μην ξεπερνάει τη μισή ώρα και να μην προκύπτει αργά το απόγευμα.
Μία χείρα βοηθείας…
Εφόσον αδυνατούμε να εφαρμόσουμε τα βήματα που θα μας παρέχουν ενέργεια, βελτιωμένη διάθεση και ποιοτικό ύπνο αναζητούμε την κατάλληλη βοήθεια!
Τα προϊόντα της οικογένειας SiderAL® αποτελούν μία σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου, ενώ το UltraMag® Oro έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού μας σε μαγνήσιο. Και τα δύο χρησιμοποιούν τη σουκροσωμική τεχνολογία, για τη μεταφορά και απόδοση των εν λόγω στοιχείων στον οργανισμό, ώστε να έχουμε ενέργεια στο φουλ!
Επιπλέον, η Valetonina® διαθέτει έναν καινοτόμο σχεδιασμό, ο οποίος επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της (μελατονίνη και βαλεριάνα) σε διαφορετικούς χρόνους, προσφέροντάς μας έναν παρατεταμένο και ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πηγές
https://www.healthline.com/health/mental-health/mood-boosters
https://www.webmd.com/women/features/10-energy-boosters
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379