Βγάλτε νοκ-άουτ την κούραση!

Βγάλτε νοκ-άουτ την κούραση!

Γνώριμη κατάσταση είναι για τους περισσότερους από εμάς η κόπωση, η εξάντληση, η έλλειψη ενέργειας και η ατονία.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το φορτωμένο πρόγραμμα, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι, «αδειάζουν» καθημερινά τις μπαταρίες του οργανισμού από ενέργεια με συνέπεια ακόμη και η διεκπεραίωση απλών δραστηριοτήτων να μοιάζει βουνό.
Βέβαια, για την κατάσταση αυτή δεν φταίνε μόνο οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας αλλά και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται κυρίως με την κακή διατροφή και την έλλειψη πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού, αφού τα περισσότερα δεν μπορεί να τα συνθέσει, αλλά τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής.
Πάντως, αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους είναι ότι η κόπωση και η μόνιμη εξάντληση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια, ειδικά στην περίπτωση εκείνη που έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι η κόπωση χτυπάει και τη δική σας πόρτα είναι:

  • υπνηλία
  • πονοκέφαλος
  • ζαλάδα και μυϊκή αδυναμία
  • απώλεια όρεξης
  • αδύναμο ανοσοποιητικό
  • θολή όραση
  • έλλειψη συγκέντρωσης.

Για να βγάλετε νοκ-άουτ την κούραση, δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Απαραίτητες οι βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι άκρως απαραίτητες στη διατήρηση της καλής υγείας και ενέργειας του οργανισμού, αφού χωρίς αυτές ο οργανισμός αδυνατεί να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια.
Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι ανήκουν στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή των βιταμινών που δεν μπορούν να συσσωρευθούν στον οργανισμό αλλά απεκκρίνονται μέσω των ούρων. Πράγμα που σημαίνει ότι η καθημερινή πρόσληψή τους είναι απαραίτητη, καθώς επιτελούν πολλές και διακριτές λειτουργίες που συνδέονται με τον μεταβολισμό, την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, την ενίσχυση της ενέργειας και την ανάπτυξη. 

Ποιες είναι;
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι: Β1 (Θειαμίνη), Β2 (Ριβοφλαβίνη), Β3 (Νιασίνη), Β5 (Παντοθενικό οξύ), Β6 (Πυροδοξίνη), Β9 (Φυλλικό οξύ), Β12 (Κοβαλαμίνη).
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι, μεταξύ άλλων, το κρέας, οι φακές και οι πατάτες.

Θωρακίστε το ανοσοποιητικό
Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο ευάλωτο στις διάφορες ιώσεις, για αυτό επιβάλλεται να το θωρακίσετε με τα απαραίτητα συστατικά που εξουδετερώνουν τους παθογόνους τους μικροοργανισμούς ενώ βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση, αν έχετε ήδη αρρωστήσει.

Παραδοθείτε στον Μορφέα
Η στέρηση του ύπνου ενοχοποιείται για την εμφάνιση της κούρασης και της ατονίας. Για να βρείτε τη χαμένη σας ζωντάνια, κοιμηθείτε επτά έως δέκα ώρες κάθε βράδυ.

Ψευδάργυρος για δυνατό μυαλό
Ο ψευδάργυρος δεν θωρακίζει μόνο το ανοσοποιητικό, αλλά η έλλειψή του από τον οργανισμό προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης, εξασθένηση της μνήμης, πνευματική κόπωση, δυσθυμία, κατάθλιψη.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας και οι ξηροί καρποί.

Μήπως έχετε έλλειψη μαγνησίου;
Μπορεί η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο να συνδέεται με τις μυϊκές κράμπες, αλλά τα χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό σχετίζονται και με την αδυναμία, την έλλειψη συγκέντρωσης και τη χρόνια κόπωση.
Βάλτε στο πιάτο σας τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, όπως τα αμύγδαλα, οι σπόροι δημητριακών, οι μπανάνες και τα πράσινα λαχανικά. 

Όταν ο σίδηρος είναι χαμηλός
Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την κυριότερη αιτία της αναιμίας, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για την αδυναμία και το αίσθημα κούρασης και ατονίας.
Στην περίπτωση που οι αποθήκες του οργανισμού είναι άδειες από σίδηρο, τότε ζωτικά σημεία του σώματος δεν λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται και έτσι ξεμένουν από ενέργεια.
Οι ειδικοί γιατροί συστήνουν στους ασθενείς να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν τις ζωικές πηγές σιδήρου, όπως κόκκινο κρέας, συκώτι, πουλερικά κ.λπ., που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Απαραίτητος σύμμαχος
Βάλτε στην καθημερινότητά σας το συμπλήρωμα διατροφής VitaMin 360o & VitaMin 360o MultiB της WinMedica, ένα πολυβιταμινούχο – πολυμεταλλικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει 13 βιταμίνες, 11 μεταλλικά στοιχεία και λουτεΐνη.
Συγκεκριμένα, το VitaMin 360o είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης και της εξάντλησης, στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των οστών και των πολυάριθμων ρυθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού. Επιπλέον, βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παράλληλα, οι VitaMin 360o MultiB είναι ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά άνω των 4 ετών, ώστε να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φυλλικό οξύ.

ΠΗΓΕΣ
https://www.medicalnewstoday.com/articles/248002.php
https://www.healthline.com/symptom/fatigue
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-beat-fatigue
https://www.webmd.com/food-recipes/features/foods-fight-fatigue#1