Καταπολεμώντας φυσικά την αϋπνία

Καταπολεμώντας φυσικά την αϋπνία

Το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων μάς καταβάλλει και η αντιμετώπιση της αϋπνίας που έρχεται ως συνέπεια γίνεται ο νούμερο ένα καθημερινός στόχος. Νιώθουμε κουρασμένοι όλη τη μέρα, με μηδέν ενέργεια και κάθε σωματική δραστηριότητα, αλλά και πνευματική, μας φαίνεται βουνό. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι για τη φυσική αντιμετώπιση της αϋπνίας, ώστε να ξυπνάμε κάθε πρωί ετοιμοπόλεμοι!

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποτέλεσμα του ανήσυχου ή ελλιπούς ύπνου, μπορεί να μας… καταστρέψει όλα τα σχέδιά μας. Ειδικά αν είμαστε άτομα δραστήρια κι έχουμε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, τότε λόγω αϋπνίας νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι, νυσταγμένοι και αδυνατούμε να φέρουμε εις πέρας τις επαγγελματικές ή οικογενειακές μας υποχρεώσεις.

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας, μπορεί να είναι ένα δύσκολο «έργο». Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε χρόνια αϋπνία που ενδεχομένως να χρειάζεται τη βοήθεια του γιατρού μας. Ωστόσο, μπορεί να είναι και ένας απλός στόχος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας θέλει πρόγραμμα!

Κάποια μικρά tips πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της κατάκλισης, μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε ευκολότερα και καλύτερα.

  • Πίνουμε χαμομήλι για λιγότερο στρες και καλύτερο ύπνο. Ένα παραδοσιακό «όπλο» στην «μάχη» για την αντιμετώπιση της αϋπνίας που μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει και βελτιώνει τον ύπνο μας.
  • Ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα με κανέλα ή μέλι λίγο πριν πάμε για ύπνο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας μας
  • Δεν κοιμόμαστε το μεσημέρι ή τουλάχιστον κοιμόμαστε 20-30 λεπτά μόνο. Αυτά αρκούν για να μας ξεκουράσουν και να μην επηρεάσουν τα… βραδινά μας όνειρα!
  • Οι συνήθειες του ύπνου μας παίζουν μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Πάμε, λοιπόν, στο κρεβάτι την ίδια ώρα και την επόμενη ημέρα φροντίζουμε, επίσης, να ξυπνάμε βάσει προγράμματος. Είναι συχνό το λάθος να θεωρούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και τις συνέπειές της, εάν κοιμηθούμε λίγο παραπάνω το Σαββατοκύριακο και αναπληρώσουμε τις χαμένες ώρες. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδεχομένως να μειωθεί, αλλά αυτό είναι μία «λύση» που μόνο προσωρινά μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
  • Τρώμε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι η απόλυτη «τεχνική χαλάρωσης» για το σώμα!
  • Κι αφού μιλήσαμε για τεχνικές χαλάρωσης, ένα βιβλίο που αγαπάμε, η αγαπημένη μουσική να παίζει στο background και η αποφυγή της χρήσης του διαδικτύου την ώρα που έχουμε ξαπλώσει, είναι επίσης πολύ βοηθητικά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Και η φύση «σύμμαχος» στην αντιμετώπιση της αϋπνίας

Για την καλή μας υγεία έχει φροντίσει η Φύση, προσφέροντάς μας απλόχερα ένα βότανο, το οποίο λειτουργεί ως βάλσαμο στον ταλαιπωρημένο οργανισμό μας: τη βαλεριάνα (valeriana officinalis).

Η ρίζα του συγκεκριμένου βοτάνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια θεωρείται η «σπιτική λύση» στον προβληματικό ύπνο.

Είναι γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες, ενώ και οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία για τα προβλήματα του πεπτικού, αλλά και για τις μυϊκές κράμπες και τη δυσφορία του ουροποιητικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, στο θέμα της αντιμετώπισης της αϋπνίας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική. Κατ’ αρχάς, δρα ηρεμιστικά, ενώ βοηθά σε περιπτώσεις υπερέντασης και στο άγχος, έχοντας καταπραϋντική δράση.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, καθώς ρυθμίζει την εγκεφαλική λειτουργία, ώστε να κοιμόμαστε ευκολότερα το βράδυ και να παραμένουμε περισσότερο συγκεντρωμένοι και με διαύγεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, διαθέτει χαλαρωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Κυρίως, όμως, έχει ιδιότητες που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, χαλαρώνοντας παράλληλα και τους μυς.

Είναι δε σημαντικό, το ότι η βαλεριάνα έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες, για την πιθανή ευεργετική της επίδραση στη νόσο Alzheimer.

Κι ένας ακόμη «σύμμαχος» από τη φύση!

Ωστόσο, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αϋπνίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και μία ορμόνη, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο: η μελατονίνη. Παράγεται στην επίφυση και ο ρόλος της είναι σημαντικός, καθώς βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Η σύνθεση και η έκκρισή της ενεργοποιούνται όταν υπάρχει σκοτάδι και απενεργοποιούνται με το φως.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι λειτουργεί και κατά της αποδιοργάνωσης του βιολογικού ρολογιού όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε διαφορετικές ζώνες χρόνου (jet lag), με αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται το συνηθισμένο πρόγραμμα του ύπνου τους.

Ταυτόχρονα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο εστιάζει στη δέσμευση και αποβολή των ελεύθερων ριζών. Η λειτουργία αυτή είναι σημαντική για την υγεία, καθώς η ύπαρξη ελεύθερων ριζών έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό που συνδέονται και με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Παίζοντας, λοιπόν, καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, η μελατονίνη οδηγεί τελικά στην ξεκούραση και ευεξία του σώματος, συμβάλλοντας έτσι και στη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού μας.

Και αν βαλεριάνα και μελατονίνη, ξεχωριστά, είναι ευεργετικές για τον οργανισμό που έχει ανάγκη από ξεκούραση, ο συνδυασμός τους αποδεικνύεται ιδανικός. Η Valetonina®, αξιοποιώντας αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό μέσα από ένα καινοτόμο σχεδιασμό, έχει πετύχει να θεωρείται η έξυπνη λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας. Λειτουργεί με φυσικό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό και φροντίζει ώστε να έχουμε έναν ήρεμο και παρατεταμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέλος η νυχτερινή ανησυχία, τέλος και το ολοήμερο αίσθημα κόπωσης και ατονίας που μας προκαλεί η αϋπνία. Πλέον φροντίζει η Valetonina® γι’ αυτό!

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι, η αντιμετώπιση της αϋπνίας θέλει κάποιες φορές κόπο, άλλες τρόπο και πάντα πρόγραμμα!

Ο γιατρός μας μπορεί πάντα να μας δώσει επιπλέον συμβουλές και κατευθύνσεις, αν οι δικές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αϋπνίας αποβούν άκαρπες.

Πηγές
https://www.asbmb.org/asbmbtoday/asbmbtoday_article.aspx?id=32927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436367/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6309073/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
https://www.mefrontizo.gr/wp-content/uploads/2019/01/Valetonina_fox.pdf